Grilling av fisk fra A for Arctic til S for Salt med Tore

Opprettet den under Oppskrifter

Grilling av fisk fra A for Arctic til S for Salt med Tore

Når du griller fisk, er regelen: «Less is More»! Dette fordi fisk på grillen bare blir en delikatesse med mild varme og få vendinger - og med riktig salt.
 
Noen mennesker sitter i parken med en engangsgrill (huffda; tenk på miljøet!), andre har en grill i hagen som koster like mye som en liten bil. Faktum er, når det gjelder grilling, kan ingen overgå en nordmann! Så snart vårsolen har fått overtaket på snøen, vekker man grillene fra dvalemodus. For ikke å forglemme de riktig inspirerte grillerne, som holder det gående hele året!
Så derfor følger noen tips om grilling generelt og grilling av fisk spesielt.
 
Bør du salte fisken før eller etter grilling?
 
Bør du salte fersk fisk før eller etter grillingen? Og i så fall når? Når det gjelder fisk + salt + grill, har det alltid vært et stort utvalg av meninger, fordi alle har sine egne ideer om perfekt grillet fisk. For oss er det bare èn ideell tid å salte fisken.
 
Først rengjør du fiskestykkene, så kan du evt ha på litt olje eller syre, deretter salt: du kan bruke denne enkle tommelfingerregelen på nesten all fersk fisk. Det betyr at saltet (helst vårt Arctic Salt gourmet salt) bare legges på fisken rett før den er ferdig grillet - ellers vil saltet trekke ut for mye væske fra fiskekjøttet. Husk at saltet i hovedsak skal fungere som en smaksforsterker.
 
Timing er alt
 
Når du har brukt mye penger på en mør, rød tunfiskbiff eller en saftig torskefilet som du vil grille er det siste du vil at fisken tar fyr eller blir for tørr. Akkurat som når du griller kjøtt, fins det praktiske tommelfingerregler som gjør det lettere å grille fisk:
 
Fileter, 1 centimeter tykke: 6-8 minutter
Fileter, 2 centimeter tykke: 8-10 minutter
Hel fisk, 2,5 centimeter: 10 minutter
Hel fisk, 4 centimeter: 10-15 minutter
Hel fisk, 5-6 centimeter: 15-20 minutter
Store reker med skall 5-6, uten skall 3-4 minutter
 
Veldig viktig før du griller hel fisk: Skjær snitter i fisken på tvers på begge sider med intervaller på 1 til 3 centimeter. Ha olje på fisken og grillristen godt, slik at fiskeskinnet ikke blir sittende fast.
 
Hvordan vet du når hele fisken er gjennomstekt?
 
Når fiskeøynene begynner å bli litt grå, er dette det første tegnet på at en hel grillet fisk er gjennomstekt. Du kan også løsne kjøttet fra benene uten problemer når fisken er ferdig grillet.
 
Er aluminiumsfolie egnet til å grille fisk?
 
Oh yes! Fileter av torsk eller laks kan være delikate, og lett falle fra hverandre på grillen. Derfor oppbevares de best i et lukket stykke aluminiumsfolie. Hvis du vil, hell litt hvitvin i pakken for å holde fisken saftig. Du kan også pakke urter eller grønnsaker i folien. Det er viktig at folien er godt smurt på innsiden. Hvis du liker hvitløk, gni innsiden med et halvt fedd før innpakning.
 
Og hva med øl for å slukke brannen?
 
Noen har en øl i beredskap for å slukke eventuelle flammer som oppstår i grillen. Nja. Krydderet kan skylles av maten, kullet slukkes og asken kan virvle opp og «krydre» fisken i stedet for krydderet. Det er bedre å snu fiskestykkene rolig og regelmessig, og hvis en flamme blusser opp, trekk fisken til side og lukk lokket på grillen hvis mulig. Drikk en øl og vent på at brannen skal dø av seg selv.
 
Er det noen No-go når du griller fisk?
 
Ja, for eksempel å marinere fiskestykkene og så legge dem direkte på grillen. Da risikerer du at marinaden/oljen drypper ned i glørne og tar fyr. Dette produserer skadelige stoffer som fester seg til fisken. Derfor anbefaler vi å tørke marinaden av med kjøkkenpapir før du griller. For å være på den sikre siden kan du også legge fisken i et grillbrett.
 
Sist men ikke minst: Pimp my Smoke
 
Ikke bare kan du foredle fisken din, men du kan også forsterke grillrøyken med duftende ingredienser, for eksempel rosmarinkvister eller einer/einebær, som du legger rett på grillkullet. Dette gir din grillede fisk et veldig spesielt preg, for eksempel med klassisk røkt fisk som kveite, ørret eller laks.
 
God grillsesong!
Hvis du har spørsmål, kan du sende oss en e-post.
 
Saltmaker Tore


Kommentar(er) 1

  • carmagic
    carmagic https://carmagic.no/

    Hei, jeg tror dette er en fantastisk side. Jeg kom over det ved et uhell. Siden jeg bokmerket det som en favoritt, kan jeg komme tilbake til det igjen. Penger og frihet er de mest effektive verktøyene for endring, derfor kan du trives og fortsette å hjelpe andre. Besøk vår side. dekkhotell pris

    Svar

Skriv kommentaren din