Little Tokyo Part 3: Japanese Pork Meatballs (Niku-dango) med to sause

Opprettet den under Oppskrifter

Little Tokyo Part 3: Japanese Pork Meatballs (Niku-dango) med to sause

Hvis du liker kjøttboller, bør du prøve disse japanske svinekjøttbollene kalt Niku-dango. De er enkle å lage og deilige å spise.

Niku-dango svinekjøttboller blir stekt og deretter lagt i en i smakfull saus. Ved å bare endre sausen får du ganske forskjellige kjøttbolleretter - en med søt og sur saus, eller en med søt soyasaus, f.eks teriyakisaus.
Begge er virkelig velsmakende.

Svinekjøttboller serveres ofte i sursøt saus kalt amazu-an. Amazu-an ligner den kinesiske sursøsausen, men smaken er ikke så kompleks og sausen er ikke fet. Japanere elsker søte soyasauser som  smaker som teriyakisaus.
De bruker denne typen saus til mange retter, og svinekjøttboller er intet unntak.

Amakara-so-su er laget på lignende måte som teriyakisausen. Begge sausene er basert på soyasaus, derfor er fargen på sausen nesten den samme. Men smaken er ganske annerledes. Så vi bestemmer oss for å legge til to sauser som passer til kjøttboller av svinekjøtt i dagens oppskrift!
Det er opp til deg hvilken saus du heller over kjøttbollene.

Japansk svinekjøttboller (Niku-dango) med to sauser

Forberedelsestid
15 minutter

Koketid
20 minutter

Total tid
35 minutter
 
Svinekjøttboller blir stekt i en panne og deretter belagt med smakfull saus. Ved å bare endre sausen får du ganske forskjellige kjøttbolleretter - en med søt og sur saus, en med søt soyasaus som teriyakisaus.
Begge er virkelig velsmakende.

Til kjøttboller trenger du

    500 g svinekjøtt
    1 løk, veldig finhakket
    2,5 cm terning ingefær, veldig finhakket eller revet
    1 ss sake
    1 egg
    2 ss maismel/maisstivelse
    1 ts Arctic Salt Gourmet havsalt
    Litt olje til å steke i pannen

Til den søte og sure sausen (Amazu-an) trenger du

    2 ss soyasaus
    2 ss mirin
    2 ss sake
    2 ss riseddik
    1 ss maismel/maisstivelse blandet i 3 ss vann

Til Teriyaki -smakssausen trenger du

    2 ss soyasaus
    2 ss mirin
    2 ss skyld
    1 ss sukker
    1 ss maismel/maisstivelse blandet i 2 ss vann

Serveringen

    Sjalottløk (hvitløk), bare hvit del, finhakket
    Noen salatblader
    Et par koriander- eller persillekvist

Lag kjøttbrødet

Tilsett alle ingrediensene til svinekjøttboller, unntatt olje, i en bolle og bland godt.
Ta en god 1 ss av kjøttblandingen og legg kjøttet på et skjærebrett eller en stor stekepanne.

Gjenta trinn 2 og bruk opp all kjøttblandingen. Jeg endte opp med 24 kjøttboller, ca 3,5 cm i diameter.
Fukt hendene og rull hver kjøttbolle til en nesten perfekt ball. Du bør fukte hendene av og til for å unngå at kjøttet fester seg til hendene.

Varm olje i en dyp stekepanne eller en gryte til 170 - 180C. Oljedybden skal være mer enn diameteren på kjøttbollen.
Slipp hver kjøttbolle forsiktig ned i oljen. Ikke overfyll oljen.

Stek i ca 3 - 4 minutter eller til kjøttkakene er gjennomstekte. Overfør til et brett med et par kjøkkenpapir.

Lag saus (samme metode for to forskjellige sauser)

Tilsett sausingrediensene, unntatt maismel med vann, i en liten kjele og varm opp over middels høy varme.
Når det begynner å koke, reduser du varmen til lav og tilsett maismel med vann i sausen. Bland godt til sausen er tykkere. Slå av varmen.

Serveringen

For å servere med teriyaki -smakssaus, legg kjøttbollene på en tallerken/bolle. Hell sausen over kjøttbullene, og legg deretter sjalottløk på toppen.

For å servere med søtsyrlig saus, legg salatblader på den ene siden av serveringsfatet, legg på kjøttboller og hell deretter på sausen. Legg koriander- eller persillekvistene på siden.

Når kjøttet er gjennomstekt vil du merke at kjøttbollen er veldig lett når du tar den opp. Kokt ris er et godt tilbehør.

Enjoy!


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din