Derfor smaker sjokolade så godt med havsalt

Opprettet den under Tanker i tiden

Derfor smaker sjokolade så godt med havsalt

Sjokolade med havsalt, er nå det godt, liksom? Å jada!! Havsaltet sikrer deg en salt-sjokolade-smakseksplosjon. Her er en liten lovsang til to bestevenner.

Jordbær med balsamico, ananas eller appelsin med salt (Nasjonalmat i Colombia), katter og tomme pappesker: Noen ganger er det de mest uvanlige kombinasjonene som fungerer best. For eksempel sjokolade med en delikat klype havsalt.

Nylig ble våre venner på Fjåk Sjokolade til og med hedret av Chocolate Academy for deres salte og sjokoladeholdige kreasjon. Grunn nok til å hedre de to bestevennene; havsalt og sjokolade.

Hvorfor gjør salt søtsaker søtere?

Søtt og salt er en kombinasjon som imponerer oss om og om igjen. Som barn var det et mysterium for meg; hvorfor var det salt i havrekjeksene? Da jeg så min bestemor strekke seg etter saltkrukken for første gang, ropte jeg sjokkert til henne: “Men bestemor, det er salt!” I det øyeblikket tenkte jeg at det ville bli salt i stedet for søte havrekaker på salongbordet..! For en skummel tanke for et barn. Nå, som saltmaker, vet jeg selvfølgelig bedre: Klypen med havsalt i havregrynene var den spesielle ingrediensen som gjorde det så deilig.
Men hvorfor er det sånn? Hvorfor smaker søte ting som havrekjeks eller sjokolade enda bedre med en klype salt?

La oss introdusere: de søte reseptorene

Det er mange reseptorer i sensoriske celler i smaksløkene våre som reagerer på molekyler som glukose eller fruktose. Disse inkluderer
transportproteiner, som i tarmene våre sikrer at glukose transporteres inn i kroppen vår. Disse transportproteinene er derfor ansvarlige for å sikre at vi kan absorbere den søte glukosen.

Veldig viktig: transportproteinet SGLT 1

Transportproteinet SGLT 1 er avgjørende når det gjelder søt og salt mat. Dette proteinet slipper bare sukker inn i kroppen når det
er eskortert av natrium, og natrium er det i saltet vårt! Denne samtransporten har lenge vært kjent innen ernæringsvitenskap. Det som er relativt nytt er imidlertid at denne samtransporten også foregår via tungen vår. Dette betyr at her utløser natrium transport av glukose til sensoriske celler. Det er grunnen til at vi smaker søte ting enda mer intenst når det kombineres med en klype
salt. Så da er det bare for oss å varmt anbefale sjokolade med en klype Arctic Salt fra Fjåk Sjokolade.


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din