«Salt og Sult er verdens beste krydder», sier noen.

Salt er i alle fall en av de viktigste ingrediensene vi har til matlaging, og har vært det i tusener av år.
Lokalt fremstilt salt har vært med på å sette preg på lokal mat, og regionale forskjeller på salt
har skapt særpreg og identitet, både til saltet og til råvarene.

I «gamledager» var salt vanskelig å få tak i, slitsomt å fremstille, komplisert å transportere - og dyrt..
Det engelske ordet for lønn, salary, kommer jo fra det latinske salarium, som indikerer at
Industrielt fremstilt salt overtok etter hvert for håndlagd salt, med alle de minuser det førte med seg.

Lokale, identitetsbærende salt forsvant, og det man satt igjen med var kjemisk/industrielt fremstilt salt;
«enhetssalt» uten andre egenskaper enn at det var NaCl – natriumklorid…

For DER ligger den store forskjellen! Et håndlagd salt, fremstilt av sjøvann, har helt andre egenskaper
enn et industrielt fremstilt mineralsalt. Tenk bare: Et industrielt fremstilt salt inneholder kanskje to til fire
sporstoffer av mineraler, mens et genuint, håndlaget havsalt kan innehold oppi noen-og-åtti sporstoffer
som kroppen din trenger. Kobolt, krom, jern, kalsium, kalium, magnesium, mangan, natrium, nikkel, fosfor, sink…
bare for å nevne noen. Kroppen din trenger salt. Uten salt, kollapser prosessene inni oss på cellenivå.

Siden vi trenger salt, er det ikke da like greit å få i seg sunt salt?
Matlaging dras mellom to krefter, teknikk og ingredienser. Teknikk kan du lære og beherske;
du kan la det bli en kunstart og et håndverk. Det gjelder også for bruken av ingredienser.

Når du lager mat, og respekterer råvarene, ønsker du jo å oppnå best mulig resultat?

Bruk derfor et salt som bygger opp om råvaren din. Enten du spiser kjøtt, salat, fisk, sopp, eller bakterier,
tenk på at saltet du tilsetter faktisk er det eneste mineralet du spiser!
Saltet er også den eneste ingrediensen på kjøkkenbenken din som gjør så mye for å tilføre og forsterke smaken
av de andre ingrediensene dine..

Salt er ikke bare salt – det fins et salt for en hver anledning, for ethvert måltid, for en hver ingrediens!

Når du finner «ditt» salt, og lærer deg å bruke det riktig, vil du oppleve at både du og maten din får det mye bedre med hverandre
– og du vil nok aldri gå tilbake til å bruke mineralsalt til å lage mat.

Hilsen Tore Saltmaker